Bali Runners

Stichting Loopgroep Bali Runners – Nieuws 2018

 

Bali Runners gaan gewoon door, want ze doen het voor de kwetsbare kinderen in Indonesië.

De afgelopen weken hebben de Bali Runners bijna 4000 pakketten speculaas verkocht. Ze zijn daarbij enorm gesteund door de inwoners van Spoordonk, Oirschot, De Beerzen, die enthousiast de pakketten speculaas hebben gekocht. De hulp van de vele verkooppunten was daarbij onmisbaar. Op dit moment zijn de Bali Runners bezig met de verkoop van de laatste dozen met pakketten speculaas. Als die allemaal verkocht zijn, dan is het doel van dit jaar bereikt. Van de opbrengst van de verkoop van de speculaas en van de ontvangen donaties, kunnen straks ongeveer 20 Indonesische kinderen, die een loopbeperking hebben, geholpen worden met een operatie en een revalidatie van drie maanden. Deze gedachte maakt de Bali Runners heel blij en het geeft hun heel veel energie.

Deze energie hadden de Bali Runners op zondag 2 december 2018 heel hard nodig, want ze gingen in Bladel van start voor de Kempenrun. Dat is een trail door bossen, heidevelden, los zand, sloten en andere hindernissen. Een zware tocht, die nog moeilijker werd door de weersomstandigheden. Het regende namelijk de hele dag en daarom zagen de Bali Runners er bij de finish doorweekt uit. Maar hun gezichten straalden want ze wisten waarvoor ze het hadden gedaan. De Bali Runners zijn echte vrienden en het is voor hen elke keer weer een belevenis om samen de uitdagingen aan te gaan, die het lopen van marathons, trails en triatlons vormen.  Maar het doel van hun stichting Loopgroep Bali Runners geeft hen een enorme drive en passie. De bijgaande foto’s spreken wat dat betreft duidelijke taal…


De Bali Runners krijgen een cheque van 3.500 euro voor hun goede doel !

In Best is een kringloopwinkel gevestigd, met de naam Stichting Kringloopwinkel Handmelken Best. Deze stichting heeft een groot aantal vrijwilligers met een warm hart, die zich onbaatzuchtig inzetten voor de kwetsbare medemens. Elk jaar brengen deze vrijwilligers een heel groot bedrag bij elkaar, dat vervolgens wordt uitgekeerd aan goede doelen. Dit jaar behoorde Stichting Loopgroep Bali Runners ook tot de goede doelen, die door het bestuur van Stichting Kringloopwinkel Handmelken Best als zodanig waren aangewezen. Tijdens een gezellige en feestelijke bijeenkomst kreeg Henk van Gerven, voorzitter van Stichting Loopgroep Bali Runners, een cheque van 3.500 euro. De hoogte van het bedrag heeft de Bali Runners ontroerd en sprakeloos gemaakt, want dit hadden ze nooit verwacht. Met deze fantastische donatie is het doel van de Bali Runners, om dit jaar 20 Indonesische kinderen te helpen aan een betere toekomst, een stuk dichterbij gekomen. De donatie van  Stichting Kringloopwinkel Handmelken Best is voldoende om drie kinderen via een operatie en een drie maanden durende revalidatie een kans op een betere toekomst te geven. Straks kunnen deze kinderen voor het eerst in hun leven echt goed gaan lopen en rennen met hun vriendjes. Kunt u zich voorstellen wat dit voor deze kinderen en hun ouders betekent ? Het bestuur en de vrijwilligers van Stichting Kringloopwinkel Handmelken Best mogen hier trots op zijn…

Kees Smetsers


Sinterklaas en Zwarte Piet vergeten de Bali Runners niet.

Het was vandaag koud op het Kerkplein in Spoordonk. Een gure oostenwind liet de aanwezige mensen huiveren in hun dikke jassen. Maar dat veranderde toen de limousine van Sinterklaas met wapperende Spaanse vlaggen kwam aangereden. Door de droogte van afgelopen zomer stond er te weinig water in de Beerze en kon Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten niet per boot komen, dus was hij gewoon over de weg naar Spoordonk gekomen. Bij het zien van de auto renden alle kinderen op het Kerkplein dolenthousiast naar de weg om Sinterklaas te verwelkomen. Die reed nog een extra rondje rond het kerkplein en de kinderen renden hem achterna, want ze wilde Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten zo snel mogelijk zien. Toen de auto stil stond werd de rode loper uitgerold en konden de kinderen van Spoordonk eindelijk dichtbij de goedheiligman komen. Wat een mooi gezicht was dat, al die kinderen met hun stralende gezichtjes. Veel aanwezige ouders zullen op dat moment even gedacht hebben aan de mensen, die de Zwarte Pieten willen verbieden en de kleine kinderen dit mooie moment willen afnemen. Onbegrijpelijk dat er mensen zijn die zo kunnen denken. Spoordonk laat zich niet de wil van een heel kleine minderheid opleggen en dat lieten ze op deze dag zien. Het was een feest voor de kinderen, zoals het altijd geweest is en zoals het altijd moet blijven. Sinterklaas had ook nog een verrassing voor de Bali Runners. Die waren door hun voorraad speculaas heen en konden even geen speculaas verkopen voor de kinderen in Indonesië. Maar Sinterklaas was vandaag hun reddende engel, want hij had een aantal dozen speculaas meegebracht uit het Jumbo filiaal in Spanje. Opgelucht namen de Bali Runners de dozen met speculaas in ontvangst. Samen met de kinderen van Spoordonk namen ze afscheid van Sinterklaas en zijn hartveroverende, lieve Zwarte Pieten, die verder gingen om nog meer kinderen blij te maken met hun komst. Iedereen was blij dat Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten ook dit jaar naar Spoordonk hadden kunnen komen …


De vrijwilligers van de stichting STERK HUIS in Goirle gaan proberen 500 pakketten speculaas te verkopen voor de hulpverlening aan kinderen in Indonesië, die een beperking hebben en niet goed kunnen lopen.

Een week geleden zijn de hardlopers van de stichting Loopgroep Bali Runners gestart met hun speculaasproject. In de maand november gaan ze met hulp van een groot aantal verkooppunten in de gemeente Oirschot (en ver daar buiten) pakketten speculaas verkopen. De netto opbrengst van dit project zullen de Bali Runners voor 100% besteden aan de financiering van de operaties en revalidatie van Indonesische kinderen, die een beperking hebben en niet goed kunnen lopen. De operaties zullen in november 2018 (Bali) en februari/maart 2019 (Sumatra) worden uitgevoerd door een team van drie Nederlandse en één Belgische arts. Samen met de opbrengst van hun gesponsorde deelname aan marathons en triatlons hopen de Bali Runners met de verkoop van pakketten speculaas zoveel geld op te halen dat ze dit jaar 20 kinderen kunnen helpen.

Op 12-11-2018 kregen de Bali Runners bij de uitvoering van hun project hulp van de vrijwilligers van de stichting STERK HUIS in Goirle. Deze stichting helpt de kwetsbare mensen in onze samenleving, zoals bijvoorbeeld kinderen die mishandeld en misbruikt zijn, slachtoffers van eerwraak, slachtoffers van echtscheidingen en alleenstaande moeders van asielzoekers. Afgelopen jaar hebben de medewerkers van deze stichting 2265 euro aan de stichting Loopgroep Bali Runners gedoneerd. De betreffende medewerkers hadden toen in plaats van een kerstpakket gekozen voor een donatie voor de hulpverlening aan kinderen in Indonesië. Dat het management en de medewerkers van STERK HUIS de kwetsbare kinderen in Indonesië een warm hart toedragen, werd op 12-11-2018 opnieuw duidelijk. Ongeveer 15 vrijwilligers, die voor de stichting STERK HUIS actief zijn, namen 500 pakketten speculaas in ontvangst. Ze gaan deze pakketten binnen de organisatie van STERK HUIS verkopen en gaan op deze manier een belangrijke bijdrage leveren aan het speculaasproject van de Bali Runners. Het was ontroerend om te zien met hoeveel enthousiasme de pakketten in ontvangst werden genomen. De Bali Runners zijn heel blij en dankbaar voor deze steun en willen het management en alle medewerkers en vrijwilligers van STERK HUIS hierbij graag bedanken.

Kees Smetsers


Bali Runners starten weer met hun speculaasproject.

De Bali Runners gaan weer beginnen met hun speculaasproject. Ze proberen in de maand november zoveel pakketten speculaas te verkopen dat ze van de opbrengst weer een groot aantal Indonesische kinderen een betere toekomst kunnen geven. Dankzij een mooi gebaar van JUMBO OIRSCHOT kunnen de pakketten tegen inkoopprijs worden ingekocht. De pakketten zullen bij een groot aantal verkooppunten te koop zijn voor de prijs van 2,00 euro per pakket. In het weekend van 23/11 tot 25/11 staan de Bali Runners in de winkels van Jumbo Oirschot en Jumbo Middelbeers om daar hun pakketten speculaas te verkopen.
De Bali Runners hopen dit jaar van de ontvangen sponsorgelden en de opbrengst van de speculaas ongeveer 20 Indonesische kinderen, die een loopbeperking hebben, te kunnen laten opereren. Daarnaast hopen ze ook Marjanne Oomen uit Oirschot te kunnen helpen, die op Bali met haar stichting Stepping Stones Bali een klompvoetproject heeft, wat gericht is op onderwijs en bijscholing van hulpverleners op Bali.
De operaties van de kinderen zullen in november 2018 en februari 2019 plaats vinden op de eilanden Bali en Sumatra. De kinderen zullen worden geopereerd door een team van één Belgische en drie Nederlandse orthopedisch chirurgen. Op zondag 4 november 2018 kwam een van de Nederlandse orthopedisch chirurgen, Melinda Witbreuk uit Amstelveen, naar Oostelbeers om daar met de Bali Runners te praten over de komende operaties. Zij ging ook een uurtje mee rennen over landgoed De Baest en daarna kocht ze een hele doos (14 pakketten) speculaas. Dit symbolische gebaar werd door de Bali Runners zeer op prijs gesteld. Hopelijk zullen veel mensen uit de gemeente Oirschot het voorbeeld van Melinda volgen, want dan kan het doel van de Bali Runners bereikt worden.

 

Kees Smetsers


Twee Bali Runners genieten van Brugse Zot en de marathon van Brugge.

Op zondag 21 oktober 2018 gingen Henk van Gerven en Piet van Oirschot in de wondermooie stad Brugge een hele marathon lopen. De ambities van Henk waren heel groot, want hij is net als Piet lid van Atletiek Oirschot en hij wilde het clubrecord van Cees Koppen aanvallen. De verwachtingen van Piet waren een stuk kleiner, want die had de laatste tijd heel weinig getraind en daarom was uitlopen van deze hele marathon al voldoende voor hem. Zelf ging ik als begeleider mee, want mijn blessure staat het lopen van wedstrijden in de weg. Uiteraard liepen Henk en Piet in het groene loopshirt van de stichting Loopgroep Bali Runners, want ze wilden de doelstelling van hun stichting ook hier uitdragen.

Henk van Gerven had vorige week nog als dinosaurus de halve marathon van Eindhoven gerend en op deze manier aandacht gevraagd voor het project van de Bali Runners. Dat brak hem in Brugge op. Tot 30 kilometer liep hij op het recordschema van Cees Koppen, maar daarna was de energie op en moest Henk gas terugnemen. Uiteindelijk eindigde hij op 3.53.41, wat nog steeds een heel mooie tijd is.  Piet had het rustig aan gedaan en kwam binnen op 4.26.00. Ze hadden allebei graag sneller gelopen, maar dat zat er die dag niet in.

Ondanks het mooie weer lagen er onderweg heel wat lopers uitgeteld langs de kant en de ambulances reden af en aan, dat plaatst de prestaties van Henk en Piet in een beter perspectief. De Bali Runners en Atletiek Oirschot mogen trots zijn op deze twee kanjers.

Toen ik na de hele marathon ergens in een steegje bij de Grote Markt van Brugge samen met hen zat te genieten van een Brugse Zot, schoot mij de titel van dit verhaal te binnen. Wat is het toch mooi om in zo’n mooie stad te genieten met deze twee ervaren hardlopers, die intussen ook vrienden van mij zijn geworden. Henk gaat in het komende jaar zijn veertigste hele marathon lopen en bij Piet staat de teller ook al op 24. Daarom neem ik mijn petje af voor deze twee atleten en sluit hiermee dit verhaal af.

Kees Smetsers


Henk van Gerven gaat het speculaasproject van de stichting Loopgroep Bali Runners promoten !

Zondag 14 oktober gaat Henk van Gerven op een ludieke wijze het speculaasproject van de stichting Loopgroep Bali Runners onder de aandacht brengen van de toeschouwers bij de Halve Marathon van Eindhoven. De stichting Loopgroep Bali Runners is op 6-2-2017 opgericht en bestaat uit acht hardlopers, die zich het lot hebben aangetrokken van kinderen op Bali en andere eilanden in Indonesië, die een beperking hebben (meestal klompvoet) en niet of niet goed kunnen lopen.

De acht hardlopers proberen via deelname aan hardloopwedstrijden en zelfs een kwart triatlon geld op te halen, waarmee ze de kinderen in Indonesië kunnen helpen aan een betere toekomst. Vorig jaar hebben ze zoveel geld opgehaald dat ze 11 Indonesische kinderen, die nog nooit goed hadden kunnen lopen, hebben kunnen laten opereren. Inmiddels konden deze kinderen na een intensieve revalidatie de eerste stappen van hun leven kunnen zetten en nu kunnen ze ook gaan rennen en spelen met hun vriendjes. Kunt u zich voorstellen wat dit voor deze kinderen en hun ouders betekent ? De operaties zijn op Sumatra belangeloos uitgevoerd door een team van vier Nederlandse en Belgische artsen. De stichting Loopgroep Bali Runners heeft genoemde operaties gefinancierd uit het geld, dat zij via haar sponsoracties heeft opgehaald en waarvoor zij de sponsors en donateurs erg dankbaar zijn.

In de maand november 2018 gaat de stichting Loopgroep Bali Runners pakketten speculaas verkopen. Deze pakketten zijn door een prachtig gebaar van Jumbo Oirschot tegen inkoopprijs ingekocht. Via diverse verkooppunten proberen de Bali Runners in de maand november 2018 zoveel mogelijk pakketten te verkopen. In het weekend van 23/11 tot 25/11 staan ze de hele dag in de winkels van Jumbo Oirschot en Jumbo Middelbeers. De verkoopprijs van elk pakket is 2,00 euro en na aftrek van omzetbelasting levert elk pakket netto ongeveer 1,30 euro op voor het goede doel. Een operatie en de daarbij behorende revalidatie kost per kind gemiddeld 1000 euro. Dus als er 800 pakketten verkocht worden kan er weer een kind geholpen worden. De Bali Runners hopen dit jaar 15 tot 20 kinderen te kunnen helpen.

De Bali Runners zijn bij hun speculaasproject afhankelijk van de medewerking van media, sponsors en donateurs. Publiciteit is daarbij van groot belang. Dit is ook de reden waarom Henk van Gerven aanstaande zondag 14 oktober verkleed als Dinosaurus de halve marathon van Eindhoven gaat lopen. Hij laat zich daarbij niet sponsoren, maar hij vraagt wel aandacht voor de speculaasactie van de Bali Runners. Henk vindt het geweldig dat hij als hardloper kinderen in Indonesië kan helpen, die niet het voorrecht hebben om te kunnen lopen. Het lopen van een halve marathon in een Dinosauruspak is heel vermoeiend, maar Henk heeft er alles voor over om de kwetsbare kinderen in Indonesië te helpen. Als u hem wilt steunen, kom dan aanstaande zondag naar de Halve Marathon van Eindhoven en moedig hem aan. Als u mee wilt helpen met de speculaasactie, bijvoorbeeld door als verkooppunt te fungeren, dan kunt u dat laten weten bij Henk van Gerven (06-16955448) of Kees Smetsers (06-37342970) of via het emailadres smetserskees@hotmail.com. Uw steun wordt door de Bali Runners echt op prijs gesteld.

 

Kees Smetsers


Halve marathon van Breda, een feest voor de atleten van Atletiek Oirschot en de Bali Runners.

Zondag 7 oktober was weer de jaarlijkse Singelloop van Breda. Een halve marathon met een heel gezellige sfeer en een grote deelname. Joan van Heerebeek, Antoinet Hems, Henk van Gerven en Linda Timmermans deden namens Atletiek Oirschot en de Bali Runners mee aan de halve marathon. Het was perfect loopweer en daarom waren de verwachtingen op een goede tijd hoog gespannen. Iedereen, die aan atletiek doet, weet dat de ene dag de andere niet is. Je kunt nog zo goed in vorm zijn, maar dat is geen garantie op een goede tijd. Door het enthousiaste publiek was het 21 kilometer lang genieten. In de eerste kilometer kon er niet echt hard gelopen worden omdat de langzamere deelnemers dat niet toelieten. Joan van Heerebeek voelde dat er die dag een mooie tijd inzat en begon na de eerste kilometers te versnellen. Ze hield die versnelling vol tot aan de finish en daar bleek dat ze haar persoonlijk record met meer dan twee minuten had verbeterd (1.42.20). Dat is heel veel voor een halve marathon. Linda Timmermans van de Bali Runners werd door Henk van Gerven “gehaast” en ondanks dat ze het in de laatste kilometers heel moeilijk had, verbeterde ze haar persoonlijke record met liefst vier minuten (1.46.31). Antoinet Hems ging deze keer niet voor een toptijd en ze liep heel ontspannen en volop genietend naar de finish. Deze halve marathon was voor alle vier een echt feest geweest en dat hopen ze voort te kunnen zetten tijdens de marathons van Eindhoven ( 14-10) en Brugge (21-10).


Een blije Zuster Jeannette.

Op zaterdag 25 augustus reden drie Bali Runners naar het klooster Alverna in Aerdenhout (Haarlem) om daar een cheque van 10.850 euro te gaan overhandigen aan de 82-jarige Zuster Jeannette. Deze vrouw maakt deel uit van de Orde van Zusters Fransiscanessen. In 1969 is ze vanuit Klooster Alverna met de boot naar Indonesië gereisd om daar als vroedvrouw te gaan werken. Nadat ze ongeveer 2000 bevallingen had gedaan kreeg ze omstreeks 1981 de vraag of ze in Pematangsiantar op het eiland Sumatra in Indonesië een project wilde oprichten, waar kwetsbare kinderen zouden worden geholpen. In eerste instantie waren het veel kinderen met polio, maar later kwamen daar veel andere al dan niet aangeboren beperkingen bij. Het project kreeg de naam Pusat Rehabilitasi Harapan Jaya. Harapan Jaya betekent “hoop overwint”.  Thans omvat het project onder andere een ziekenhuis, een revalidatiecentrum, een school en een werkplaats. Op het project zijn in de afgelopen 35 jaren ongeveer 5000 kinderen geholpen aan een betere toekomst.

In maart 2018 heeft een team van drie Nederlandse en één Belgische orthopedische chirurgen  een groot aantal kinderen geopereerd, die een loopbeperking hadden en nooit goed hadden kunnen lopen. Een van deze artsen, Huub van der Heide van het Leids Universitair Medisch Centrum, was bij de overhandiging van de cheque aanwezig.

Zuster Jeannette heeft ondanks haar 82 jaar nog steeds een enorme liefde en passie voor de kwetsbare kinderen in Indonesië. Ze was blij en ontroerd met de cheque van 10.850 euro, zijnde de totale kosten van de operaties en nabehandelingen van 10 kinderen, die in de periode maart 2018 tot en met juli 2018 op het project van Harapan Jaya hebben plaats gevonden. Namens alle kinderen wilde ze heel graag alle sponsors en donateurs bedanken, die in samenwerking met de Bali Runners ervoor gezorgd hebben dat deze kinderen een kans op een betere toekomst hebben gekregen.

De overhandiging van de cheque was een moment dat alle aanwezigen een heel warm gevoel gaf. Voor de Bali Runners was het een afsluiting van een heel mooi jaar en tevens de start van een nieuw jaar, dat er hopelijk toe zal leiden dat zij tijdens de volgende operatieronde in maart 2019 nog meer kinderen zullen kunnen helpen. Daarvoor gaan ze binnenkort starten met hun jaarlijkse verkoop van speculaas. De Bali Runners zijn heel blij met de steun, die ze krijgen van de bevolking van De Beerzen, Spoordonk en Oirschot (en ver daarbuiten) en willen iedereen hiervoor heel graag bedanken.

Kees Smetsers


Bali Runners moedigen Karlijn aan tijdens Vierdaagse van Nijmegen.

Op vrijdag 20 juli 2018 waren de Bali Runners in het holst van de nacht opgestaan want ze wilden Karlijn van Griensven aan gaan moedigen op de laatste dag van de Vierdaagse van Nijmegen. Karlijn wilde via deelname aan dit unieke wandelevenement geld ophalen voor de stichting Stepping Stones Bali en de stichting Loopgroep Bali Runners, die zich bezig houden met de hulpverlening aan kinderen met een loopbeperking.  Om 5.30 uur stonden de Bali Runners al langs het parcours. Het was nog een beetje fris want de zon moest nog boven de horizon uit komen. In hun felgroene Bali Runners loopshirts stonden ze nog een beetje te bibberen van de kou, maar dat ging snel over toen de eerste groepen wandelaars voorbij kwamen. Samen met hun meegereisde partners moedigden ze de wandelaars hartstochtelijk aan. Zoals gebruikelijk voerde Henk van Gerven weer een one-man show op,  die veel hilariteit veroorzaakte, vooral toen hij werd aangevallen door twee piepkleine keffende hondjes die kennelijk geen fan waren van Henk. De temperatuur steeg met sprongen en het werd ook steeds gezelliger. Elia en Antoinet stonden midden op straat met al het lekkers dat de Bali Runners hadden meegebracht. De wandelaars genoten zichtbaar van hen en al het lekkers wat ze presenteerden.  En toen kwam Karlijn voorbij, enthousiast zoals altijd. Ze zag er nog redelijk fris uit en de ontvangst die ze kreeg van de Bali Runners zal haar zeker nog meer energie hebben gegeven. Super wat deze jonge vrouw presteert voor de kinderen op Bali. Ooit heeft ze op het project van Stepping Stones Bali stage gelopen en dat project steunt ze nu via haar deelname aan de Vierdaagse van Nijmegen. De Bali Runners hebben daar bewondering voor en daarom waren ze vroeg opgestaan om haar te kunnen aanmoedigen. Karlijn heeft de finish gehaald en ongeveer 500 euro opgehaald voor de kinderen op Bali. De Bali Runners vinden het prachtig dat ze bij hun doelstellingen gesteund worden door mensen met een warm hart. Daarom reden ze rond het middaguur met een goed gevoel weer naar huis. Wat is het toch mooi om Bali Runner te zijn…

Kees Smetsers


Bali Runners trotseren de hitte tijdens de triatlon van Oirschot.

De derde editie van de triatlon van Het Groene Woud in Oirschot is net als de vorige jaren een supermooie belevenis geworden voor de deelnemers en de toeschouwers. De drie organiserende verenigingen (EOZC, De Pedaleur en Atletiek Oirschot) verdienen een groot compliment voor de manier, waarop ze dit sportevenement georganiseerd hebben. Het mooie zomerweer zal daaraan zeker een grote bijdrage hebben geleverd. Het was warm, heel warm, maar daar hadden de deelnemers niet veel last van, want ze moesten hun prestatie leveren in het frisse water van het kanaal en onder de lommerrijke bomen van Het Groene Woud. Bij de mannen van de kwart triatlon werd René Vosters uit Bladel net als vorig jaar weer winnaar met een grote voorsprong op de rest. Bij de vrouwen was dat bij de kwart triatlon een heel ander verhaal. Er ontspon zich daar namelijk een heel spannende strijd tussen de plaatselijk favoriete Wilma van Kollenburg en Hanneke van Breugel uit Best. Deze strijd werd pas op de finishlijn beslist en tot groot enthousiasme van het aanwezige publiek besliste Wilma van Kollenburg de sprint naar de finish in haar voordeel. Op de finishlijn zaten er maar 4 seconden tussen de eerste en tweede plaats. Prachtig dat Wilma in haar eigendorp dit supermooie sportevenement kon winnen.  Maar er werden meer mooie prestaties geleverd door de plaatselijke favorieten.  Zo werden Linda Timmermans en Antoinet Hems van de Bali Runners respectievelijk 5e en 6e in het vrouwenklassement van de kwart triatlon.  Ook de prestaties van Leon Brands en Barry Smetsers, beiden van Atletiek Oirschot, vielen op.  Bewondering was er ook voor Henk van den Oord en Johan Pijnenburg, die ondanks een heftige blessure de strijd tegen de klok aangingen en hand in hand over de finish gingen. Ook voor hen was het zwaar geweest, maar ze deden het voor kinderen in Indonesië, die een beperking hebben en niet kunnen zwemmen, fietsen en rennen. Zo had elke deelnemer zijn eigen inspiratiebron en dat is het mooie van dit sport evenement.

Hier zijn de uitslagen van de Bali Runners:

Naam: Zwemmen: Wissel: Fietsen: Wissel: Lopen: Eindtijd:
Linda Timmermans 22.30 3.12 1.19.02 3.20 49.03 2.37.05
Antoinet Hems 24.20 3.07 1.21.28 1.59 53.10 2.44.03
John van Oirschot 27.51 4.29 1.17.19 3.29 59.00 2.52.07
Kees Smetsers 33.34 3.36 1.20.30 2.47 1.00.37 3.01.02
Piet van Oirschot 35.27 5.44 1.23.26 1.58 54.28 3.01.02
Henk van Gerven 31.30 5.44 1.25.16 5.15 53.19 3.01.03
Henk van den Oord 27.19 6.53 1.25.53 4.54 1.15.26 3.20.23
Johan Pijnenburg 27.28 6.51 1.25.57 4.43 1.15.26 3.20.24

De Bali Runners hebben nu een eigen voetbalteam.

Bali Runners houden van hardlopen, dat is hun passie. Soms doen ze er nog even zwemmen en fietsen bij, zoals bij de komende kwart triatlon van Oirschot op 30 juni 2018. Dat wordt weer een grote uitdaging, maar voor de kinderen in Indonesië die een loopbeperking hebben, willen de Bali Runners heel ver gaan in hun streven om hun doelstelling onder de aandacht van het grote publiek te brengen.

Sinds kort worden de Bali Runners moreel ondersteund door een “Bali Runners voetbalteam”. Een stel vrienden uit Spoordonk (Oirschot) had namelijk ondanks hun ver gevorderde leeftijd besloten om de voetbalschoenen weer aan te trekken. En toen ontstond het idee om te gaan voetballen onder de vlag van de stichting Loopgroep Bali Runners. Zondag 17 juni 2018 stonden ze tijdens het “Dribbeltoernooi” in Spoordonk in hun felgroene Bali Runners loopshirts klaar om mee te doen met het “wandelvoetbal”. Ik ben er niet bij geweest, maar het schijnt die dag heel gezellig te zijn geweest voor ons nieuwe voetbalteam. Ze zijn echt van plan om nog vaker via het voetbal de doelstellingen van de Bali Runners uit te dragen. Het is duidelijk dat ze aanwinst zijn en daarom zijn de Bali Runners heel blij met hen.

Kees Smetsers


Bali Runners doen mee aan de “kratjesrace” in Spoordonk.

De Bali Runners hebben er heel veel voor over om de doelstellingen van de stichting Loopgroep Bali Runners onder de aandacht te brengen van het grote publiek. Hele marathons , kwart triatlons, niets is voor hen teveel als ze kinderen in Indonesië, die een loopbeperking hebben, kunnen helpen op hun weg naar een betere toekomst. Zondag 10 juni 2018 hebben ze in Spoordonk (Oirschot) meegedaan aan de “kratjesrace”, die georganiseerd werd door de stichting “Hart van Spoordonk”. In de warmte van een vroege zomer hebben ze daar kilometers lang door de modder gekropen, over bergen zand gerend, hoge containers beklommen, door de kerk gerend, en aan een bel getrokken in de top van een klimtouw, allemaal voor het goede doel.

Het was uitdagend, spannend, vermoeiend, maar vooral heel gezellig en leuk. De twee teams van de Bali Runners hebben enorm genoten van dit evenement. Ze zullen zeker volgend jaar weer graag meedoen als er een tweede editie wordt georganiseerd, want het is een unieke gelegenheid om hun stichting te presenteren aan hun thuispubliek…

Kees Smetsers


Henk van Gerven loopt in Plitvice zijn tweede hele marathon binnen drie weken !

Henk van Gerven uit Oostelbeers is lid van Atletiek Oirschot. Hij is een ervaren hardloper en heeft bijna 40 hele marathons gelopen. Henk is ook Bali Runner en rent regelmatig de longen uit zijn lijf voor de kinderen op Bali, die een beperking hebben en niet goed kunnen lopen. Op zondag 3 juni  heeft hij de hele marathon van Plitvice in Kroatië gelopen, samen met zijn loopmaatje Henk van den Oord, die daar de halve marathon liep. Henk van Gerven liep 4.37 over de hele marathon en Henk van den Oord liep 2.13 over de halve marathon.
Heel mooie prestaties, zeker als je weet dat de wedstrijd over heuvels bij de Plitvice watervallen ging en bij een temperatuur van meer dan 25 graden werd gelopen. Voor Henk van Gerven was het de tweede hele marathon binnen drie weken. De vorige hele marathon liep hij in Tilburg, waar het ook al zo warm was.  Ik neem mijn petje af voor deze twee kanjers, die allebei meer dan 60 jaar zijn…

Kees Smetsers


Stichting Loopgroep Bali Runners krijgt 1.055 euro van de Rabobank Clubkas Campagne !

Zaterdag 2-6-2018 was een grijze dag, maar ’s avonds ging de zon letterlijk en figuurlijk schijnen voor de Bali Runners. Op de sfeervolle Markt van Oirschot ontvingen ze van de Rabobank Clubkas Campagne een cheque met een bedrag dat ze nooit verwacht hadden. Op de cheque stond een bedrag van 1.055,36 euro ! De Bali Runners konden hun ogen bijna niet geloven, ze waren totaal verrast en ook heel blij met dit fantastische bedrag. Er hadden 194 mensen op de stichting Loopgroep Bali Runners gestemd en dat is héél veel voor zo’n kleine stichting. In vergelijking met andere verenigingen en stichtingen in Oirschot is dit een ongelooflijk goed resultaat. Hieruit blijkt dat de boodschap van de Bali Runners de inwoners van De Beerzen, Spoordonk en Oirschot écht heeft aangesproken. De Bali Runners hebben in het afgelopen jaar veel goodwill gekregen en het is duidelijk dat héél veel inwoners de kinderen in Indonesië, die een loopbeperking hebben, een warm hart toedragen. De Bali Runners werken steeds meer samen met Atletiek Oirschot en het was goed om te zien dat deze atletiekvereniging ook een mooi bedrag kreeg. Tenslotte was er ook blijdschap bij de Bali Runners toen bleek dat er ook veel stemmen waren uitgebracht op de stichting Stepping Stones Bali, waarbij de Oirschotse Marjanne Oomen heel mooi werk verricht op Bali. In het verre Plitvice (Kroatië) zullen de Bali Runners Henk van Gerven en Henk van den Oord, die daar op 3-6-2018 respectievelijk de hele marathon en de halve marathon gaan lopen voor de kinderen in Indonesië, heel veel energie hebben gekregen door dit mooie nieuws.


Medewerkers van STERK HUIS in Goirle doneren 2.265 euro aan de stichting Loopgroep Bali Runners !

De nonprofit organisatie STERK HUIS in Goirle komt op voor de kwetsbare mensen in onze maatschappij. Zij biedt een veilige plek voor mensen, die in problemen zijn gekomen. STERK HUIS richt zich daarbij op de volgende thema’s:

  • Ontwikkeling en gedrag Psychosociaal functioneren van een jeugdige in het gezin (emotionele- of gedragsproblemen, problemen in de persoonlijkheids- en identiteitsontwikkeling); vaardigheden en cognitieve ontwikkeling van een jeugdige in relatie tot opvoedingsvragen
  • Opvoeding en ouderschap Verantwoord moederschap/ tienermoeders; ontoereikende kwaliteiten van opvoeders; problemen ouder-kind relatie; verwaarlozing, mishandeling en seksueel misbruik; instabiele opvoedsituatie; problemen van de ouder; problemen in het sociale netwerk of omstandigheden van het gezin.
  • Huiselijk geweld, kindermishandeling, seksueel misbruik Ernstig bedreigde vrouwen, mannen en kinderen; eergerelateerd geweld, mensenhandel en loverboyproblematiek, seksueel geweld, psychosociale problemen waardoor gezinssysteem sterk onder druk staat; sexting.
  • Ernstige problemen bij scheiden complexe scheidingen met negatieve gevolgen voor kinderen in gezin
  • Risico’s en gevolgen van traumatisering bij alle kinderen, jongeren, vrouwen, mannen en gezinnen.
  • Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen vraag naar diagnostiek, opvang, begeleiding, behandeling van o.a. trauma
  • Pleegzorg pleegkinderen en pleeggezinnen

STERK HUIS biedt aan al deze doelgroepen een kans op een betere toekomst.

De medewerkers van STERK HUIS hebben elk jaar tijdens de Kerstperiode de keuze uit een Kerstpakket of een donatie aan een goed doel. In het afgelopen jaar is de stichting Loopgroep Bali Runners door het management van STERK HUIS aangewezen als goed doel.

Op woensdag 30-5-2018 ontvingen Antoinet Hems en Kees Smetsers namens de stichting Loopgroep Bali Runners uit handen van het management van STERK HUIS een cheque van 2.265 euro. Dit bedrag is bijeengebracht door medewerkers van STERK HUIS, die hebben afgezien van hun Kerstpakket en die ervoor gekozen hebben om in plaats daarvan een donatie te doen aan de stichting Loopgroep Bali Runners.

Het bestuur van de stichting Loopgroep Bali Runners is het management en de medewerkers van STERK HUIS enorm dankbaar voor deze donatie, waarmee kinderen in Indonesië geholpen kunnen worden op hun weg naar een betere toekomst. Het bedrag van 2.265 euro zal worden besteed aan het complete traject van selectie, operatie, fysiotherapie en revalidatie van kinderen met een loopbeperking. Deze kinderen zullen omstreeks maart 2019 worden geopereerd en na drie maanden fysiotherapie en revalidatie omstreeks juni 2019 voor het eerst goed kunnen gaan lopen.

Bij de afsluiting van de bijeenkomst ter gelegenheid van de uitreiking van de cheque werd door de vertegenwoordigers van STERK HUIS en de stichting Loopgroep Bali Runners de wens geuit om de band van vriendschap tussen deze twee organisaties te behouden en indien mogelijk te intensiveren. Dat was een heel mooi besluit van deze middag, die aanvoelde als een warm bad.

Kees Smetsers


Drie Bali Runners doen mee aan het WK halve marathon in Valencia.

Vrijdag 23 maart 2018 vertrokken Elia Deenen, Antoinet Hems en Kees Smetsers naar Valencia om daar als Bali Runner mee te gaan doen aan het WK Halve Marathon. Ze werden vergezeld door Angela (partner van Kees) en haar vriendin Marij. Als Bali Runner maak je heel wat mee, maar dit was toch wel heel bijzonder. Valencia is een super relaxte stad, waardoor vroeger een rivier stroomde die nu is omgetoverd in de “Jardin de Turia”, een prachtig park met bijzondere bomen, leuke terrasjes, sportvelden en wandel- en fietspaden. De stad zelf heeft veel mooie pleinen met prachtige gebouwen, maar er zijn ook kleine intieme steegjes met leuke restaurantjes en winkeltjes. Echt een stad om verliefd op te worden, of verliefd te zijn…

Het WK Halve Marathon zou op zaterdagavond om 17.30 uur gelopen worden , dus de Bali Runners hadden genoeg tijd om zich voor te bereiden. Dat deden ze eerst wandelend door de stad, maar toen de wedstrijd dichterbij kwam stapten ze op de fiets en reden via de droge rivier langs het strand richting Alboroya. Onderweg genoten ze aan de boulevard van een heerlijke visschotel in het restaurant “La Murciana”. Alboroya heeft iets weg van Venetië met huisjes in pasteltinten en terrasjes, die over het water uitkeken naar de zee. Het was daar zó mooi dat de Bali Runners besloten om er de tweede dag ook heen te gaan. En deze keer vonden ze een terrasje, waar de gamba’s in knoflook saus, de patatas brava’s en de calamares zo lekker waren, en de sfeer zo geweldig, dat het een van de mooiste momenten van het weekend werd.

Een hele dag fietsen lijkt geen goede voorbereiding op een halve marathon en vooral Kees was weer heel onzeker over de toestand van zijn benen. De start was bij de droge rivier, op de plek waar de futuristische gebouwen een schitterend decor vormden voor de bijna 15.000 deelnemers die aan de start stonden. De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door Netsanet Gerdeta Kebede in een nieuw wereldrecord van 1.06.11. Bij de mannen was Geoffry Kamworer de snelste met een tijd van 1.00.02 over de 21 kilometer.

De Bali Runners hadden besloten om het de Kenianen en Ethopiërs niet te moeilijk te maken en gezellig bij elkaar te blijven. Dat lukte prima totdat Elia een sanitaire stop moest gaan maken en toen werd besloten dat Kees bij Elia zou blijven en Antoinet “los” kon gaan. Voor alle drie Bali Runners werden de laatste kilometers een waar feest. Tussen een haag van tienduizenden enthousiaste Spaanse toeschouwers liepen ze door een sfeervol verlichte stad naar de eindstreep. Elia kreeg er echt zin in en ging steeds beter lopen. Ook zij kreeg kippenvel van het geluid van de typische Spaanse orkestjes, die overal langs het parcours de deelnemers opzweepten. Na ongeveer twee uur kwam de finish in zicht. De samenstellers van het parcours hadden tussen de futuristische gebouwen over het water een stellage gebouwd, waarover de deelnemers de laatste 200 meter konden afleggen. Hoewel de finish heel dichtbij was, besloot Elia toch nog maar even te stoppen om op haar gemak foto’s te maken van het prachtige schouwspel en pas daarna zette ze aan voor de eindsprint. Na de finish vielen Elia, Antoinet en Kees in elkaars armen, met een heel blij gevoel. Dit moment zullen ze nooit meer vergeten. Ze zochten hun fietsen op en reden door de droge rivier naar het appartement “Casa Cosy”,  waar Angela en Marij op hen zaten te wachten. De onvergetelijke dag werd afgesloten met de laatste flesjes Leffe Blond en een heerlijk diner bij het restaurantje Bacco in een van de kleine steegjes bij Plaza de la Reina. Het was een weekend geweest, waarbij Antoinet, Elia en Kees nog eens des te meer beseften hoe geweldig het is om lid te zijn van de hechte vriendenclub die Bali Runners heet.

Dat gevoel bleef ook toen bij het vertrek naar huis het vliegtuig naar huis twee uur vertraging had en het gevoel werd bevestigd toen Henk van Gerven ons op kwam halen op Eindhoven Airport en in geuren en kleuren vertelde hoe hij had genoten van zijn wedstrijd op het circuit van Zandvoort. Die had hij in dat weekend gelopen met zijn dochters Pleun en Floor, zijn zwager Henk van den Oord en Linda Timmermans. Als Bali Runner besef je op zulke momenten hoe bijzonder het is dat je deze dingen kunt doen, een voorrecht dat niet iedereen gegeven is. Daarom zijn de Bali Runners ook zo gemotiveerd om kinderen te helpen, die niet kunnen lopen en die hen echt nodig hebben…


Runners World Eindhoven helpt mensen op Bali.

Sander Halin van RUNNERS WORLD EINDHOVEN heeft vandaag 12 paar hardloopschoenen gedoneerd aan de Stichting Loopgroep Bali Runners.
De schoenen zijn bestemd voor mensen op Bali, die deze schoenen nooit zouden kunnen betalen.
Ik ga ze in april daar persoonlijk afgeven en ik weet zeker dat ik dan 12 mensen héél blij kan gaan maken….
Sander, bedankt voor dit prachtige gebaar !

Kees Smetsers
Secretaris van de stichting Loopgroep Bali Runners


Dit kind krijgt een betere toekomst.

Een paar weken geleden stuurde Huub van der Heide, orthopedisch chirurg bij het LUMC, een korte film van een kleine jongen, die twee klompvoetjes heeft en nooit goed heeft kunnen lopen. Deze korte film heeft de Bali Runners en veel andere mensen ontroerd. Prachtig om te zien hoe blij dit kind ondanks zijn beperking kan zijn.

Inmiddels heeft een team van vier Nederlandse en Belgische artsen op het project van Harapan Jaya in Sumatra een groot aantal kinderen met een (loop-) beperking geopereerd. Het jongetje met de twee klompvoetjes was daarbij. Zijn voetjes taan nu recht. Nog een paar maanden intensieve revalidatie en fysiotherapie en dan kan hij voor het eerst in zijn leven gaan rennen en spelen met zijn vriendjes.

De Bali Runners zullen iedereen, die zich betrokken voelt bij de kinderen in Indonesië en deze website leest, op de hoogte houden van de voortgang van het revalidatieproces. Omstreeks juni zullen er foto’s worden geplaatst van het eindresultaat van dit project en kan iedereen zien wat er met het geld van de sponsors en donateurs tot stand is gebracht.


Dagen met een gouden randje… op het eiland Sumatra.

De Bali Runners hebben in het afgelopen jaar tijdens hun gesponsorde deelname aan hardloopwedstrijden en een kwart triatlon, en ook via de verkoop van pakketten speculaas, zoveel geld opgehaald dat zij een groot aantal kinderen kunnen helpen op hun weg naar een betere toekomst. Het betreffen allemaal Indonesische kinderen met een loopbeperking (vaak klompvoet), die via een operatie geholpen kunnen worden.

In de afgelopen weken zijn er vier Nederlandse en Belgische artsen naar Sumatra gevlogen om daar op het project van de stichting Harapan Jaya een groot aantal kinderen te opereren. Gisteren kreeg ik van Huub van der Heide, één van de orthopedische chirurgen, een foto van kinderen die inmiddels geopereerd zijn en nu in een Bali Runners loopshirt liggen te herstellen van hun operatie. Deze foto heeft mij en alle andere Bali Runners emotioneel en blij gemaakt, want deze foto vertelt meer dan 1000 woorden kunnen zeggen. Het is een symbool van de liefde en de verbondenheid tussen de Bali Runners en de kinderen van Indonesië.

Zonder de hulp van iedereen, die aan het project van de Bali Runners heeft meegewerkt, zou dit niet mogelijk zijn geweest. Voor de geopereerde kinderen en hun hulpverleners zijn dit dagen met een gouden randje en zij zullen de steun van de sponsors uit Nederland nooit meer vergeten…

Kees Smetsers


Groene Woud Lente Trail

Tussen atletiekvereniging Atletiek Oirschot en de stichting Loopgroep Bali Runners is in het afgelopen jaar een vriendschapsband ontstaan. Het bestuur van Atletiek Oirschot heeft als één van haar doelstellingen om de inwoners van Oirschot te motiveren tot een gezonde leefstijl en heeft daarvoor in de Bali Runners een enthousiaste partner gevonden. Samen gaan ze op zondag 29 april 2018 een uniek project organiseren, namelijk de “Groene Woud Lente Trail”.

Promotiefilm Groene Woud Lente Trail

Dit project betreft een recreatief wandel- en hardloopevenement door het prachtige natuurgebied “Het Groene Woud” , dat gelegen is tussen Boxtel, Oirschot en Liempde. Het Brabants Landschap heeft toestemming gegeven voor het betreden van dit natuurgebied door wandelaars en hardlopers, die aan dit evenement meedoen. Daardoor krijgen de deelnemers een unieke kans om in de vorm van een trail te genieten van dit bijzondere stukje natuur in het Brabantse land.

De “Groene Woud Lente Trail” heeft het karakter van een ontbijtloop, een bijzondere belevenis. Iedereen kan starten tussen 07.00 en 09.00 uur en kan er voor kiezen om het parcours individueel of in groepsverband af te leggen. De start vindt plaats bij Herberg De Schutskuil, Oude Grintweg 100, 5688 MB Oirschot (0411-673155). Bij de start krijgt elke deelnemer een startnummer. Bij de finish krijgt men een herinneringsmedaille (hardlopers) of een herinneringsspeld (wandelaars). Iedereen, die de trail uitloopt, krijgt na afloop brood met een gebakken ei.

Inschrijven is mogelijk op de website www.inschrijven.nl. Voor wandelaars bedraagt de afstand 12 kilometer en hardlopers kunnen kiezen tussen 8, 15 of 21 kilometer. Er is geen tijdregistratie. Het inschrijfgeld bedraagt:

  • Voor hardlopers : 10,00 euro bij voorinschrijving en 12,50 euro bij na-inschrijving;
  • Voor wandelaars: 7,50 euro bij voorinschrijving en 10.00 euro bij na-inschrijving.

De netto opbrengst van dit evenement gaat naar:

– De stichting Loopgroep Bali Runners, die kinderen met een loopbeperking helpt in Indonesië;

– Atletiek Oirschot, die een sportieve en sociale functie vervult in Oirschot.

Meer informatie is te vinden op de website www.atletiekoirschot.nl en de website www.balirunners.nl.

Het bestuur van Atletiek Oirschot en van de stichting Loopgroep Bali Runners hoopt dat dit evenement zal uitgroeien tot een jaarlijks gebeuren. Om dit te kunnen bereiken hebben zij hun krachten gebundeld in een samenwerkingsverband. Het is nu aan de mensen in de gemeente Oirschot, en daar buiten, om dit initiatief tot een succes te maken. Door deel te nemen aan deze trail steunt u in ieder geval een goed doel.

 

Kees Smetsers


Gouden Weekend voor Atletiek Oirschot en de Bali Runners.

Op zaterdag 27-1-2018 werd op sportpark ’t Horstje van voetbalvereniging Spoordonkse Boys het 6e sportgala van de gemeente Oirschot gehouden. Vóór het sportgala was er een “verbroederingstournooi” en een sportquiz, die plaats vonden op het naastgelegen complex van de midgetgolfclub MGC Oirschot.

Toen het sportgala begon zat de kantine van Spoordonkse Boys vol met zenuwachtige en gespannen sporters, die hoopten dat zij, of hun team, als winnaar uit de bus zouden komen. Presentatrice Joke van Ham gaf het woord aan wethouder Casper van Hoek, die aan alle spanning een einde maakte door de winnaars bekend te maken. Sophie van Gestel werd uitgeroepen tot “sportvrouw van het jaar” en Niek van den Broek werd “talent van het jaar”. Spoordonkse Boys 1werd onder luid gejuich “sportploeg van het jaar” en dat was natuurlijk extra mooi omdat ze een thuiswedstrijd speelden.

De grote winnaar van deze avond werd echter atletiekvereniging Atletiek Oirschot, die “sportvereniging van het jaar” werd en hun atleet Martien van de Ven “sportman van het jaar” zagen worden. Martien maakte van de gelegenheid gebruik om bij wethouder Casper van Hoek aandacht te vragen voor de problematiek van de atletiekaccomodatie en de crossers en loslopende honden op de Oirschotse Heide (waar veel hardlooptrainingen worden gedaan). Toen de Bali Runners, de loopvrienden van Atletiek Oirschot, ook nog de “aanmoedigings- waarderingsprijs” kregen was het feest helemaal compleet. De dag na het sportgala kreeg dit gouden weekend voor Atletiek Oirschot extra glans toen Martien van de Ven (1e) en Nellie van Beers (3e) bij de Joe Mann Bosloop in Best podiumplaatsen haalden.

Het was een mooi weekend voor alle sporters in Oirschot en daar zal nog vaak met plezier aan worden terug gedacht. Sport verbroedert en dit weekend maakte duidelijk dat er binnen de gemeente Oirschot een aantal heel mooie samenwerkingsverbanden zijn ontstaan tussen de verschillende sportverenigingen. Dat is misschien wel één van de grootste winstpunten van dit sportgala.

Deze avond heeft ook laten zien dat de band tussen Atletiek Oirschot en de Bali Runners steeds intenser wordt. De Bali Runners zijn niet alleen héél blij met hun eigen “aanmoedigings- waarderingsprijs”, maar ook met de verkiezingen van Atletiek Oirschot tot “sportvereniging van het jaar” en van Martien van de Ven tot “sportman van het jaar”. Het ziet er naar uit dat beide loopgroepen in de toekomst intensief samen zullen blijven werken en een voorbeeld daarvan is de “Groene Woud Lente Trail” van 29 april 2018. Meer informatie over dit unieke evenement is te vinden op deze website.

Kees Smetsers


De Bali Runners helpen samen met Atletiek Oirschot kinderen in Indonesië, die een beperking hebben en niet kunnen lopen.

In het afgelopen jaar is meerdere malen gebleken dat er een band van vriendschap is ontstaan tussen Atletiek Oirschot en de Bali Runners. Deze twee verenigingen hebben respect voor elkaars doelstellingen en proberen elkaar te helpen bij de organisatie van evenementen. Daarnaast hebben beide verenigingen goede doelen als één van hun speerpunten aangemerkt.

Tijdens het sportgala 2017 van de gemeente Oirschot is gebleken dat de inwoners van de gemeente Oirschot deze band van vriendschap waarderen. Het feit dat Atletiek Oirschot en de Bali Runners tijdens het sportgala drie prijzen in de wacht sleepten, te weten “sportvereniging van het jaar”, “sportman van het jaar” en de “aanmoedigings- waarderingsprijs” is daarvan het bewijs. Soms kunnen foto’s meer zeggen als woorden en daarom heb ik een aantal foto’s van het sportgala bij dit verhaal gevoegd.

Kees Smetsers


 


De halve marathon van Egmond aan Zee was deze keer echt zwaar voor mij, maar niet voor de andere Bali Runner Henk van Gerven…

Als je mee doet aan de halve marathon van Egmond aan Zee weet je nooit wat je te wachten staat. In januari kan het vriezen of dooien, het kan stormen of het kan windstil zijn, het kan hoog water zijn of eb, de elementen hebben altijd in verrassing in petto. Toen ik op zondag 14-1-2018 om 06.30 uur ’s morgens opstond om naar mijn loopmaat Henk van Gerven te gaan, was ik zoals altijd heel gespannen, ook al wist ik dat het lopen van een supertijd die dag niet mogelijk was. Henk en ik gingen de enige deelnemer van Atletiek Oirschot ophalen voordat we naar onze bus in Eindhoven reden. Dat was Cees Koppen, een heel ervaren en even fanatieke hardloper van Atletiek Oirschot, die op zijn leeftijd nog ongelooflijke prestaties verricht. Bij het complex van Atletiek Eindhoven stonden drie bussen te wachten en een van die bussen zou ons naar Egmond aan Zee brengen. In de bus werden we zoals altijd weer verwend en daarom waren we zo in Egmond aan Zee.  Daar gingen we even naar het strand kijken, waar een koude oostenwind mij weer aan het twijfelen bracht, of ik wel in een lange broek of een korte broek zou gaan lopen. Henk van Gerven loopt normaal veel sneller als ik en hij had dus eigenlijk gerust met Cees Koppen aan de start kunnen gaan staan. Maar hij had beloofd bij mij te blijven en daarom begonnen  we als twee echte Bali Runners vrienden aan het avontuur. Dat voerde ons acht kilometer over het strand richting Castricum. Ik liep goed en had echt hoop om met een tijd van rond twee uur te kunnen finishen.

Na vijf kilometer lopen stond het water van de zee echter intussen zo hoog, dat we gedwongen werden  om door het diepe, losse zand te gaan lopen en dat duurde bijna drie kilometer lang. In die paar kilometer verdween mijn hoop op een goede tijd. Het was ontzettend zwaar voor mij, ik stond bijna stil. Later hoorde ik dat Cees Koppen daar bijna geen tijd had verloren en dat maakte mijn bewondering voor zijn eindtijd (1.42.44) des te groter. Ik riep tegen Henk dat hij maar beter door kon lopen “want het werd helemaal niks”. Maar Henk bleef bij mij en sleurde mij door de duinen, waardoor ik weer in mijn eigen tempo kwam. Supermooi is dat, om een loopvriend te hebben, die zijn eigen wedstrijd opgeeft voor mij. Hoe dichter we bij de finish kwamen, hoe sneller ik kon lopen en de laatste kilometer werd zoals altijd weer de snelste. Ondanks de teleurstellende tijd (2.07.39) had ik toch genoten van deze belevenis en toen ik een half uur later twee overheerlijke frieten in mijn handen had, was alle leed geleden. Zo kun je als hardloper ondanks een teleurstellende prestatie toch genieten van een wedstrijd. De gedachte, dat Henk en ik het hadden gedaan voor kinderen op Bali, die niet het voorrecht hebben om te kunnen lopen, maakte het alleen nog maar mooier…

Kees Smetsers


De Bali Runners beginnen het jaar 2018 met een Nieuwjaarsduik !

Vorige week is bekend geworden dat de Bali Runners genomineerd zijn voor de verkiezing van de “Aanmoedigings- waarderingsprijs 2017” van het sportgala in de gemeente Oirschot, dat zal worden gehouden op zaterdag 27 januari 2018 op sportpark ‘t Horstje in Spoordonk (Oirschot).

De Bali Runners zijn heel blij dat hun doelstelling kennelijk gedragen wordt door een groot deel van de inwoners van de gemeente Oirschot. Ze zien het ook als een morele steun voor de Balinezen, die op dit moment geplaagd worden door een economisch drama ten gevolge van de mogelijke uitbarsting van de vulkaan Gunung Agung. Het eiland Bali is volledig afhankelijk van het toerisme en nu de toeristen weg blijven hebben héél veel mensen op Bali geen werk en dus ook geen inkomen. Als dit nog lang duurt kan dit catastrofaal zijn voor dit mooie eiland met zijn gastvrije bewoners.

De Bali Runners willen de Balinezen helpen en ze proberen dat te doen door de kinderen op Bali, die een beperking hebben, een betere toekomst te geven. Daarvoor hebben ze héél veel over en dat bleek opnieuw tijdens de eerste dag van het jaar 2018.

Op Nieuwjaarsdag namen een aantal Bali Runners deel aan de Nieuwjaarsduik in Oisterwijk. Slechts gekleed in badkleding en een UNOX-muts renden ze na een opwarmsessie naar het ijskoude water van het ven bij natuurpoort Klein Oisterwijk. Ze sprongen in het water, dat zo koud was dat iedereen er gewoon pijn van kreeg. Het was onmogelijk om lang in het water te blijven, dat zou zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Dus renden de Bali Runners weer even snel uit het water als ze er in waren gesprongen.

Gelukkig stond er bij het ven een grote “hot tube” en daarin was het héél aangenaam. In het heerlijk warme water kwamen de Bali Runners weer op temperatuur en toen ze even later ook nog erwtensoep en rookworst kregen voorgeschoteld was het leed gauw geleden.  Ze hadden er een heel goed gevoel van over gehouden, want ze hadden laten zien dat ze tot alles in staat zijn in hun passie om als hardloper kinderen te helpen, die nooit het voorrecht hebben gehad om goed te kunnen lopen.

Het is nu nog een paar weken tot het sportgala op 27 januari 2018. De Bali Runners hopen dat er heel veel mensen op hen gaan stemmen (alleen inwoners van de gemeente Oirschot kunnen stemmen).  Iedereen die op Bali (en andere eilanden van Indonesië) bezig is met de hulpverlening aan de kinderen, die een beperking hebben, zal het als een steun in de rug zien. In deze moeilijke tijd is dat voor de Balinezen en hun hulpverleners heel belangrijk.

“Samen zijn we sterk”.

FacebooktwitterredditpinterestmailFacebooktwitterredditpinterestmail