Balirunners

Stichting Loopgroep Bali Runners – Projecten 2017

Bali runners Logo small

 

Laatste logboekverhaal 2017: de kinderen met een klompvoet operatie

Met een laatste ‘logboek’verhaal over deze kinderen willen we jullie informeren over de vooruitgang in deze maanden van Ayu, Malva en Ketut.

Er is heel wat gebeurd; dat hebben jullie in de eerdere logboekverhalen al kunnen lezen. Nog even een korte opsomming van alle stappen die zijn gemaakt onder leiding van Yayasan Stepping Stones Bali.

  • November en december 2016: de voorbereiding bij ouders en samenwerkende organisaties voor de operatie en revalidatie van deze kinderen.
  • Februari en maart 2017: de operatie en eerste opvang in Sumatra bij Yayasan Harapan Jaya.
  • April tot juni 2017: de intensieve fysiotherapie bij Yayasan Sorehab en het fabriceren van de loophulpmiddelen bij Yayasan Puspadibali voor de kinderen.

Na deze eerste drie fases zullen de kinderen nog ‘op afstand’ worden gevolgd om het bereikte resultaat te behouden. Dit is voor ons allemaal nu de grootste uitdaging. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit helemaal goed gaat komen.

Elke stap had zijn eigen uitdagingen waar de ouders en/of de kinderen durf en doorzettingsvermogen moesten hebben om dit tot een goed einde te laten komen! We kunnen daarom erg trots zijn met zijn allen dat we dit samen hebben kunnen bereiken! Petje af allemaal en een schouderklopje toe.

Erg leuk om te zien dat het nu erg goed gaat met de kinderen. Ze zijn tot en met eind juni intensief begeleid met fysiotherapie. Dan gaan ze terug naar huis zullen ze vanuit huis verder begeleid worden. Dit houdt in dat Malva en Ayu in het zuiden bij de stichting YPK(dicht bij huis) nog verder therapie krijgen en Rani verder therapie krijgt bij Sorehab. We hebben al heel wat meters gemaakt en elk kind had zijn eigen extra uitdaging. Maar wat een vooruitgang hebben we kunnen boeken! Zie hieronder de foto’s!

Bedankt sponsoren, voor de geweldige financiële bijdrage. Want daarmee hebben we dit kunnen bereiken!

En we hebben het 4de kind kunnen detecteren voor de ondersteuning van deze donatie! Het is benedikto van 2,5 jaar oud uit Timor-Timor. Hij is speciaal voor de operatie helemaal naar Sumatra gevlogen (daarvoor bijna de gehele archipelago over moeten vliegen). Daar is hij samen met de kinderen uit Bali geopereerd. En is nu alweer terug in Timor bij het revalidatiecentrum van de zuster congregatie Fransiscenesse.

Op naar weer nieuwe ouders en kinderen met een klompvoet helpen!

Groeten, team Stepping Stones Bali!


Logboek 4 van Marjanne Oomen: maart/april 2017, kinderen klompvoet operaties:

Ondertussen zijn we een stuk verder met de kinderen die in februari een klompvoet operatie hebben ondergaan!

Direct vanaf hun terugkeer half maart hier in Bali zijn de kinderen intern bij revalidatiecentrum So Rehab, op een steenworp afstand van Stepping Stones Bali. Samen met dit centrum zijn we een intensief programma gestart. So Rehab behandelt Malva, Ketut en Ayu geregeld met fysiotherapie behandelingen voor een optimaal herstel. En met daarnaast de behandelingen van Stepping Stones Bali zetten we ons dus samen in voor een zo spoedig mogelijk herstel.

Voor ons allemaal is het programma erg spannend en af en toe ook wel lastig.

Voor hun vertrek uit Sumatra is bij alle drie het gips vervangen door loopgips, want de kinderen hebben op dit moment nog steeds gips nodig voor het verdere herstel van de voeten. Door het loopgips (extra stevig gips, dat het gewicht van de kinderen kan dragen) kunnen de kinderen gelukkig al gaan oefenen met staan en stapjes zetten. Dit is natuurlijk nog erg vreemd, aangezien de voeten nu anders staan dan voor de operatie. En dat valt niet altijd mee.

Zo was Ayu gewend dat ze op de bovenkant van de voet moest lopen omdat haar voeten zo krom stonden. Het is nu erg raar en ook moeilijk voor haar om op de goede manier “zomaar” gewicht te zetten. We doen dit dus ‘stap-voor-stap’. Van op de knieën staan tot en met het op de voeten staan en dan stapjes zetten achter een rollator.

Voor Malva is het heel moeilijk omdat hij voor de operatie bij elke stap zijn voet zo moest neerzetten dat zijn knie, heup en voet krom stonden. Om nu echt met de hak naar de grond te moeten en mogen gaan is een echte uitdaging. En daar is durf voor nodig!

En als laatste hebben we natuurlijk nog Ketut! Deze dame wil graag oefenen op haar eigen manier en in haar eigen tempo. Ze heeft naast haar klompvoet ook een lichte mentale retardatie. Ze begrijpt dus niet zo goed wat er gebeurd is en wat er nu allemaal gedaan moet worden. Maar als we even niet kijken gaat ze als een speer, dus we hebben er alle vertrouwen in.

Op 25 april zal het loopgips vervangen worden door spalken! Deze worden op die dag aangemeten en direct geproduceerd door Puspadi Bali. Zodat ze deze diezelfde week nog kunnen gaan dragen. Heel belangrijk –  zodat de voeten niet weer terug gaan staan. Dan is de laatste intensieve stap ingegaan. Ze moeten dan leren zelfstandig met de spalken te lopen. Als dit doel behaald is kunnen de kinderen naar huis. En daar kijken zij, hun ouders en wij met zijn allen natuurlijk hartstikke naar uit!


Derde verslag van Marjanne Oomen over de drie Balinese kinderen, die met hulp van de Bali Runners, zijn geopereerd op het eiland Sumatra.

Logboek nummer 3: feb 2017 : klompvoet operaties van drie Balinese kinderen:

Zondag na aankomst meteen de intake bij de twee orthopeden uit Nederland. Hier bleek al meteen dat de kinderen goed geholpen konden worden. Belangrijk was dat ze bij de operatie geen wondjes op hun voeten hadden. Bij een wondje zou namelijk de gehele operatie moeten worden afgezegd. Dus om dit te voorkomen kregen Ketut en Ayu op maandagochtend meteen gips. Hiermee kon de stand van de voet al minimaal worden gecorrigeerd en liepen ze zeker geen wondje op in de loop van de week. Ook de voet van Malva werd grondig schoongemaakt en verbonden zodat er daar ook niets kon gebeuren. Alle drie moesten ze voor de rest van de week in een rolstoel. In afwachting van de operatie, die gepland stond op vrijdag.

Maar door het uitvallen van enkele andere operaties wijzigde de planning. Het werd een dag eerder, op donderdag! Joepie – maar natuurlijk verhoogde het de spanning!

Dus woensdagmiddag voor bloedcontrole naar het ziekenhuis. Een laatste check of er geen infectie of iets anders actief was. En na deze goedkeuring ging het dan echt gebeuren.

Alle operaties hebben lang geduurd, maar het is gelukkig allemaal goed gegaan. Na een lange dag waren ze in de avond weer in hun kamer in het ziekenhuis. Het was natuurlijk wel bijkomen voor hen, maar met goede pijnstilling konden ze de nacht in. Bij de controle op vrijdagochtend bleek dat ze inderdaad goed hadden geslapen en dat ze al wat hadden gedronken en gegeten. Erg belangrijk om naar huis te mogen. Nou ja, ‘huis’… Terug naar het revalidatiecentrum Harapan Jaya.

[wowslider id=”14″]

Iedereen was blij en opgelucht dat deze eerste stap genomen is. Nu volgt de volgende, zeker net zo belangrijke fase: revalidatie. De eerste fase van herstel (subacute fase) moeten de kinderen nog in Sumatra blijven. Hier wordt nauwlettend in de gaten gehouden hoe het met de kinderen gaat. De eerste week ben ik er nog bij gebleven, maar toen brak voor mij het tijdstip aan om naar Bali terug te gaan. Naar mijn gezin en naar het andere werk van Stepping Stones Bali. Ik liet hen in vertrouwde handen achter.

Begin maart komt een tweede team orthopeden naar Sumatra (hierbij zit ook dokter Huub van der Heide, waarmee we dit hele plan hebben uitgewerkt). Dan zal het gips worden vervangen en mogen de hechtingen eruit. Na het wisselen van het gips krijgen ze nog wel gips van een soort ‘plastic’. Hiermee kunnen ze al een beetje leren lopen met die vreemde nieuwe positie van hun voet(en).

Wanneer het er allemaal goed uitziet kunnen Ayu, Malva en Ketut dan terug naar Bali!

Om alles goed te laten verlopen gaat er iemand van Stepping Stones Bali naar Sumatra om de kinderen op te halen en de ouders te helpen. Afgezien van de heenreis hebben zij nooit zo’n reis gemaakt. Ontzettend spannend natuurlijk om met je kind in het gips een vijf uur durende vlucht (met overstap!) te maken. Naar verwachting is de terugreis na 15 maart (de gipswissel).

Als ze in Bali aankomen zullen ze eerst intern verblijven in het lokale revalidatiecentrum in Noord-Bali (So Rehab Bali) waar we ze goed in de gaten kunnen houden en de therapie op locatie kunnen ondersteunen.

Nu moeten ze nog even volhouden om zo ver van ‘hun’ eiland en familie te herstellen. Maar ze zijn op weg naar de volgende stap(steen)!!!


Logboek 1 kinderen klompvoet operaties (februari 2017)

Na verschillende bijeenkomsten vanaf de zomer 2016 hebben we 5 kinderen kunnen selecteren voor de operatie naar Sumatra.

1. Putu Malva, jongen, 7jr, Tembuh
Deze jongen heeft een hersenbloeding gehad direct na zijn geboorte. Sinds die tijd kan hij aan de linker zijde zijn arm en been niet goed bewegen. Na verloop van tijd ging zijn been zo naar binnen staan dat hij er bijna geeen gewicht op kan zetten en hij dus bijna moet hinkelen om te kunnen lopen. Gelukkig heeft hij al een brace van puspadibali die daarbij een beetje kan helpen.
2. Ketut Rani, meisje, 9jr, Sudaji
De ouders zagen in t eerste jaar met haar stapjes dat ze toch anders ging lopen. Het duurde ook langer voordat ze daadwerkelijk kon gaan lopen. Ouders hebben al verschillende dingen geprobeerd maar weten niet waar ze naar toe moeten. Ze heeft waarschijnlijk een aangeboren hersenletsel waardoor de spieren anders werken dan normaal. Hierdoor is haar voet naar binnen gaan staan.
3. Ida Ayu, meisje, 5,5jr, Ringdikit
Dit meisje heeft na de geboorte direct verschillende keren gips gekregen in t ziekenhuis. Daarna heeft ze geen verdere begeleiding gekregen en is vader gestopt met de behandeling. De voetjes zijn toen weer naar binnen gaan staan. En ze loopt nu op de boven kant van haar voeten. Ze heeft nu stijve klompvoetjes links en rechts.
4. Kadek Alfin, jongen, 5jr, kedung-dung
Alfin hebben we een paar keer ontmoet. Hij is geboren met 1 klompvoetje maar ook met een geboorte afwijking waardoor niet alle armen en benen zich goed hebben kunnen ontwikkelen. Dubbele pech want deze geboorte afwijkingen hebben niets met elkaar te maken. Hij kan lopen en rennen maar dat is aan de bovenkant van zijn voet.
5. Bayu, jongen, 3jr, Tabanan
Deze jongen hebben we op t laatste moment nog ontmoet. Hij is geboren met een klompvoet en is daar ook mee geholpen in t academisch ziekenhuis. Helaas heeft de arts de behandeling niet afgemaakt waardoor het voetje weer krom en stijf is geworden.

Na verschillende ontmoetingen ter voorbereiding willen helaas op het laatste moment de ouders van Bayu en Alfin niet verder gaan met het operatie programma naar sumatra. dit houdt in dat we ze nu dus nog niet kunnen helpen maar dat we alsnog zsm een weg proberen te vinden in Bali. Mogelijk kunnen we ze op deze manier toch helpen.

Drie kinderen naar Sumatra

Op 20 januari hebben we de eerste klompvoetdag gehouden bij steppingstonesbali. Hier hebben we alle kinderen met een klompvoet die stepping stones bali helpt/geholpen heeft/ gaat helpen uitgenodigd. De kinderen die naar sumatra gaan waren ook uitgenodigd met de organiaties die bij dit programma betrokken zijn. Na uitgebreide uitleg en het doornemen van de “stappen die komen gaan” hebben 3 ouders ingestemd om naar sumatra te komen. Hiervoor hebben we vele vragen kunnen antwoorden van ouders. Helaas hebben 2 ouders afgezegd omdat ze niet t eiland afwillen/durven. Zie ook hierboven. Direct hebben ze ook de handtekening gezet dat ze meegaan en zich tot en met het einde van de complete behandeling ook hun best zullen doen tot een zo goed mogelijk resultaat. Deze week zullen we de laatste voorbereidingen voor vertrek treffen. Zoals de reisdocumenten gereed maken, vliegtickets boeken, taxi in medan regelen, aankomst in sumatra voorbereiden etc etc.  Op 4 feb gaan we daadwerkelijk onderweg. Later meer.


Terugblik op het jaar 2016

De resultaten van het project over het jaar 2016 waren zó goed dat uit de opbrengst van dit project in februari/maart 2017  minimaal zes kinderen met een fysieke beperking geopereerd zullen worden. Op deze pagina zult verslagen vinden in de vorm van “logboeken” vinden, die door Marjanne Oomen van de stichting Stepping Stones Bali worden ingestuurd en die betrekking zullen hebben op het complete traject van operatie en nabehandeling. Deze verslagen hebben dus betrekking op de operaties, die door de Bali Runners worden gefinancierd uit hun project over het jaar 2016.

Wat betreft het project over het jaar 2017 heeft het bestuur van de stichting Loopgroep Bali Runners inmiddels besloten om aan de doelgroep, zie zij willen helpen, ook kinderen toe te voegen, die een fysieke beperking hebben en geholpen kunnen worden via een gipsverband en/of een brace.


deel deze projecten 2017 pagina

FacebooktwitterredditpinterestmailFacebooktwitterredditpinterestmail