Balirunners

Stichting Loopgroep Bali Runners – Projecten 2016

Bali runners Logo small

Verslagen van de operaties, die zullen worden gefinancierd uit het project van de Bali Runners over het jaar 2016.

Uit de opbrengst van het project van de Bali Runners over het jaar 2016 zullen minimaal zes kinderen geholpen kunnen worden. De operaties van deze kinderen zullen in februari/maart 2017 plaats vinden op het complex van Harapan Jaya in Sumatra. Het complete traject zal worden begeleid door Marjanne Oomen van de stichting Stepping Stones Bali. Zij zal aan het bestuur van de stichting Loopgroep Bali Runners voor alle stadia van het traject verslagen sturen. Deze verslagen zijn samen gevat in de vorm van logboeken. Deze logboeken kunt u terug vinden  in het submenu PROJECTEN -2017.


De eerste drie Balinese kinderen met een beperking, waarvan de operaties gefinancierd zullen worden uit de opbrengst van het speculaasproject over het jaar 2016 van de Bali Runners, zijn op weg naar Sumatra !

Het speculaasproject 2016 van de Bali Runners uit Oirschot heeft zoveel geld opgeleverd, dat er minimaal zes Balinese kinderen met een beperking geopereerd kunnen worden. Zaterdag 4-2-2017 zijn de eerste drie kinderen op het vliegtuig van Bali naar Sumatra gestapt. Daar zullen ze op het project van de stichting Harapan Jaya in de buurt van Medan geopereerd worden.

In twee weken tijd zullen daar een groot aantal kinderen van diverse eilanden van Indonesië, die een fysieke beperking hebben (meestal klompvoet), geopereerd worden door twee teams van Belgische en Nederlandse artsen. Huub van der Heide, orthopedisch chirurg van het Leids Universitair Medisch Centrum, is een van hen. De drie Balinese kinderen kunnen niet op Bali geopereerd worden omdat buitenlandse artsen op dit moment geen toestemming krijgen om op Bali te opereren. Op Sumatra mag dat wel.

Na de operatie zullen de drie Balinese kinderen terugvliegen naar Bali om daar op het project van de stichting So Rehab Bali in Lovina een nabehandeling (fysiotherapie en revalidatie) te ondergaan. Na deze behandeling staan hun voetjes zoals ze moeten staan en kunnen de kinderen eindelijk gaan rennen en spelen met hun vriendjes. Dat hebben ze mede te danken aan alle donateurs van het speculaasproject van de Bali Runners.

De organisatie en coördinatie van het gehele traject is in handen van Marjanne Oomen, manager van de stichting Stepping Stones Bali. Zij heeft beloofd om van alle stappen in het traject een logboek met foto’s te sturen. Hier is het eerste logboek van Marjanne.

[wowslider id="10"]

Vertrek naar Sumatra

Zaterdagochtend om 1 uur vertrokken  met auto vanuit Lovina. Daar hebben we eerst Rani en haar vader thuis opgehaald in Sudaji. Na een lange tocht (pech onderweg) op het vliegveld aangekomen. We moesten nog wachten op Malva en Ayu. We zouden elkaar ontmoeten op het vliegveld in Denpasar. Daar was een emotioneel afscheid met de extra familieleden. Ayu met vader, Rani met vader, Malva met vader en ik hadden een lange vlucht voor de boeg met een transit op Surabaya en Batam. Na 6 uur in het vliegtuig eindelijk in Sumatra aangekomen. Gelukkig kregen de kinderen onderweg van de crew een lunch aangeboden. Maar in Medan aangekomen waren we nog niet op locatie. Er stond nog een 4 uur lange autoreis op het programma. Gelukkig had de stichting Harapan Jaya al een auto voor ons geregeld, die ons kon brengen. Met nog een extra stop om te eten eindelijk om 4 uur lokale tijd in het revalidatiecentrum aangekomen. Wat fijn om de zusters weer na 2 jaar te ontmoeten. Ook Rani, Malva en Ayu waren blij om eindelijk op bestemming te zijn en een fijne douche en bed te kunnen krijgen. Nu wachten op de intake en operatie. Spannend!


13-12-2016 Speculaasproject

Vandaag hebben de Bali Runners uit Oirschot hun speculaasproject afgesloten. Met de opbrengst (8.432,85 euro) kunnen zes Balinese kinderen geopereerd worden en een betere toekomst krijgen. De resterende voorraad pakketten speculaas werd vandaag opgehaald bij Zorgboerderij Het Scheiend en naar het inzamelpunt van de VOEDSELBANK gebracht in het Pastoraal Centrum in Oirschot. Een mooie afsluiting van een héél mooi project.


14-12-2016 Kerstpakket Zonnebloem

Deze week kregen alle 140 gasten van De Zonnebloem Oirschot een kerstpakket. In het pakket zat een kerststukje, dat door de vrijwilligers van De Zonnebloem Oirschot is gemaakt en waarmee de vogeltjes heel blij zullen zijn. Ook zat er een pakket speculaas bij dat door de Bali Runners is gedoneerd aan de gasten van De Zonnebloem.

Kerstpakket Zonnebloem


De speculaasactie van de Bali Runners brengt 8.232,85 euro op !

Twee weken geleden was ik tijdens mijn vakantie op Bali samen met Angela, Karine en Rick gaan wandelen in de rijstvelden bij het dorp Sidemen. Midden in de groene rijstterrassen ontmoetten we in een bamboehutje een jonge Balinese vrouw, die daar samen met haar man en kind in diepe armoe woonde. In het armzalige hutje stond helemaal niets, geen tafel, geen stoelen, geen bed. Het hutje was heel klein en we waren geschokt door de omstandigheden, waaronder dit gezin moest leven.

Angela en haar nichtje Karine waren zo onder de indruk, dat ze ter plaatse besloten om naar het dorp te gaan en wat spullen te kopen voor de jonge vrouw, wiens kind bij haar zwager woonde omdat zij het niet kon onderhouden. Ze reden achter op een brommertje naar het dorp en een uurtje later kwamen ze terug met een matras, kussens, kinderschoentjes, kinderkleding en volwassenen kleding. Ongelooflijk dat ze dit allemaal mee hadden nemen op de brommertjes.

Angela en Karine liepen met al hun spullen over het smalle dijkje tussen de rijstvelden naar het hutje van de Balinese vrouw. Ze moesten goed opletten want het dijkje was heel smal en links en rechts was alleen maar de modder van de rijstvelden, waarin net jonge rijst was geplant. Toen de jonge vrouw ons aan zag komen, verscheen er een brede glimlach op haar gezicht. Haar tradities verboden haar om haar emoties te tonen, maar even later kon ze de tranen niet meer tegenhouden en stroomden ze over haar gezicht. Het was een heel emotioneel moment en wij hielden het ook niet meer droog. Midden in de rijstvelden in het oosten van Bali was hier een moment vol van liefde.

Terwijl we daar bij het bamboe hutje stonden dacht ik terug aan het “whatsapp” berichtje, dat ik die morgen gekregen had van loopmaatjes van de Bali Runners. Zij hadden mij laten weten dat de verkoop van de speculaas in de winkel van Jumbo Oirschot tijdens de afgelopen twee weekenden een ongelooflijk succes was geworden. De winkelende mensen hadden in drie dagen tijd bijna 1000 pakketten speculaas gekocht. Voor de Bali Runners, die dankzij de medewerking van de eigenaar Edward Hamers in de winkel mochten staan, waren het geweldige dagen geweest. Ze hadden enorm genoten van de reacties van de mensen, die de speculaas kochten. Voor hen was het of heel Oirschot haar hart had open gezet voor de kinderen op Bali, die nooit hebben kunnen lopen en die straks via een operatie een kans op een betere toekomst krijgen. Toen ik het bericht kreeg wist ik meteen, dat bijna alle 3358 pakketten speculaas waren verkocht dat we minimaal vijf kinderen, misschien zelfs wel zes, zouden kunnen laten opereren door Huub, de orthopedisch chirurg uit Rotterdam, die elk jaar naar Indonesië vliegt om daar belangeloos kinderen te helpen. Toen ik het bericht van mijn loopmaatjes had gekregen, was ik enorm trots op hen en voelde ik mij ondanks de afstand van 12.000 kilometer dicht bij hen. Ik was dankbaar voor de Oirschotse mensen, die hun hart hadden open gesteld en die zoveel pakketten speculaas hadden gekocht.

cheque

Afgelopen vrijdag 2 december was de dag, waarop het speculaasproject van de Bali Runners werd afgesloten. In de winkel van Jumbo Oirschot overhandigde Henk van Gerven van de Bali Runners een cheque van 8.232,85 euro aan Toon en Christ Oomen, respectievelijk bestuurder en lid van het promotieteam van de stichting Stepping Stones Bali. Dat is de stichting, die er voor gaat zorgen dat de orthopedisch chirurg Huub uit Rotterdam in februari 2017 vijf kinderen kan gaan opereren. Het worden er misschien zelfs wel zes, want een basisschool uit Oostelbeers gaat een “High Tea” organiseren, waarvan de opbrengst ook naar dit project gaat. Tijdens de uitreiking van de cheque stond Edward Hamers, de eigenaar van Jumbo Oirschot, met een brede lach te kijken hoe de fotograaf van de Mooi Oirschot Krant foto’s van dit mooie moment maakte. Dankzij zijn geweldige medewerking aan dit project is dit resultaat mogelijk geweest. Daarom kreeg hij van de Bali Runners een boek, dat het verhaal vertelt over de atleten van het Nederlandse Paralympische team, die een heel moeilijk weg moesten afleggen voordat zij met veel succes konden gaan deelnemen aan de Paralympische Spelen van Rio. Marlene van Gansewinkel, die een paar maanden geleden het eerste pakket speculaas in ontvangst nam, was een van hen.
De Bali Runners willen iedereen, die aan dit mooie resultaat heeft meegewerkt, hartelijk bedanken voor hun steun. Een woord van dank gaat zeker ook naar de volgende “verkooppunten” , die met zoveel overgave aan het speculaasproject hebben meegewerkt, te weten:

Anne Peters uit Zaltbommel;

Karlijn van Griensven uit Nijmegen;

De Beerse Volgelvrienden uit Oostelbeers;

Voetbalclub Spoordonkse Boys uit Oirschot;

Boerderijterras Jacobushof uit Lennisheuvel;

Biologische tomatenkwekerij Adri Jonkers uit Oirschot;

Informatiecentrum Derde Wereld “Eerlijk Waar” uit Oirschot;

Toos Mode en Meer uit Bladel;

Touch with Sense (Astrid van Rooijen) uit Oirschot;

Bloem- en kadowinkel De Vier Mennekes uit Oirschot;

Frans en Maria van Dartel uit Eindhoven;

Christ Oomen en Annie Oomen.

Bij de lijst van mensen, die hebben meegeholpen aan dit project, horen zeker de eigenaren en cliënten van Zorgboerderij Het Scheiend uit Oirschot. Het was prachtig om te zien met hoeveel overgave en toewijding de ouderen met een hulpbehoefte daar er voor zorgden dat de wikkels rond de pakketten speculaas werden gedaan, zodat ze tijdig beschikbaar waren om te worden verkocht. Een heel mooi voorbeeld hoe ouderen met een hulpbehoefte kinderen kunnen helpen die ook hulp nodig hebben. Dit project heeft alleen maar winnaars opgeleverd, en daarom gaan de Bali Runners dit project volgend jaar weer overdoen. Nogmaals iedereen bedankt !

Kees Smetsers

Bali Runner


22 oktober 2016 – Start speculaasactie van de “Bali Runners”

Soms gebeurt het dat je op een bewolkte, frisse herfstdag toch verwarmd wordt door het vuur dat in je brandt en dat gevoed word door de mensen om je heen. Zaterdag 22 oktober was zo’n dag. Bij de winkel van JUMBO OIRSCHOT begon op die dag de speculaasactie van de “Bali Runners”, die tot doel heeft om 4 Balinese kinderen, die nooit hebben kunnen lopen, een kans op een betere toekomst te geven.

Rond elf uur verzamelden heel veel mensen met een warm hart zich rond de tent, die door Edward Hamers van Jumbo Oirschot ter beschikking was gesteld. Ze kwamen van heinde en verre, zoals de vrienden van de stichting So Rehab Bali, die helemaal uit Kampen naar het deze keer niet zonnige zuiden waren afgereisd.

Huub, de orthopedisch chirurg van het LUMC te Leiden die elk jaar naar Indonesië vliegt om daar belangeloos kinderen te gaan opereren, was in zijn antieke Citroën naar Oirschot gekomen om daar zijn verhaal te vertellen.

Marlene van Gansewinkel, de winnares van een bronzen medaille op het onderdeel verspringen van de paralympische spelen in Rio, kwam in haar oranje tenue van het Nederlandse paralympische team om het eerste pakket speculaas uit handen van Henk van Gerven symbolisch in ontvangst te nemen.

[wowslider id=”2″]

Heel veel vrienden van de “Bali Runners” waren er, ook degenen die net als vorig jaar als “verkooppunt” pakketten zouden gaan verkopen voor de “Bali Runners”. Deze keer zijn dat onder andere:

– het Informatiecentrum Derde Wereld “Eerlijk Waar” in Oirschot;
– Boerderijterras Jacobushof in Lennisheuvel;
– Biologische Tomatenkwekerij Jonkers in Spoordonk;
– Toos Mode en Meer in Bladel;
– Voetbalvereniging Spoordonkse Boys in Spoordonk;
– Touch with Sense in Oirschot.

De voetbalvereniging Spoordonkse Boys kwam met een team jonge voetballertjes, die in hun clubkleuren de harten van de aanwezigen stalen en een cheque meebrachten die goed was voor de afname van 150 pakketten speculaas. Ze werden allemaal even in het zonnetje gezet, net als Anne Peters uit Zaltbommel, die deze week in haar eentje al 130 pakketten had verkocht.

De middag werd nog mooier toen Edward Hamers van Jumbo Oirschot het woord nam en zei dat hij tien dozen (140 pakketten) aan de “Bali Runners” wilde schenken, en meteen de daad bij het woord voegde en een volle kar met dozen speculaas overhandigde aan de “Bali Runners”.

Op deze dag werden er in totaal 18 dozen (252 pakketten) speculaas verkocht, exclusief de 150 pakketten van de Spoordonkse Boys, en dat is bij elkaar goed voor de operaties van twee Balinese kinderen. Natuurlijk zijn de totale kosten van een compleet traject van selectie, operatie en nabehandeling veel hoger, maar het is een fantastisch resultaat dat deze kinderen echt een kans biedt op een beter leven.

Op zo’n dag als vandaag voel je de kou niet meer. De energie en de warmte , die alle aanwezigen uitstraalden was hartverwarmend. De “Bali Runners” willen daarom iedereen bedanken die deze bijeenkomst tot een onvergetelijke gebeurtenis heeft gemaakt.

Kees Smetsers (“Bali Runner”)


deel deze Bali Runners projecten pagina

FacebooktwitterredditpinterestmailFacebooktwitterredditpinterestmail