Balirunners

TRIATLON HET GROENEWOUD 2023

Triatlon Het Groene Woud 2023 was weer topsport, maar ook flink afzien

De triatlon Het Groene Woud was vorig jaar een enorm succes. Dat kwam door de nieuwe formule, namelijk de start en het zwemmen bij de Stönner-Meijwaardbrug, het fietsen over de Eindhovensedijk en vooral het hardlopen door het mooie historische centrum van Oirschot. Ook dit jaar waren de verwachtingen heel hoog, maar helaas kwamen er onverwachte tegenslagen, die zelfs het doorgaan van deze triatlon onzeker maakten. Planken, die door de hitte van de laatste weken loslieten op de Stönner-Meijwaardbrug en ook nog het vermoeden van blauwalg in het kanaal. Maar de organisatie (EOZC, De Pedaleur en Atletiek Oirschot) liet zich niet ontmoedigen en zette in samenwerking met de gemeente alles op alles om dit mooie evenement toch door te laten gaan. Een paar dagen voor zaterdag 1 juli kwam het verlossende bericht: het ging door!

Misschien was er één deelnemer, die stiekem hoopte dat het onderdeel zwemmen niet door zou gaan, namelijk de 76-jarige Kees Smetsers. Die heeft nooit echt zwemmen geleerd en heeft inmiddels al een traditie opgebouwd door elke keer laatste te worden. Maar ook hij zal blij zijn geweest dat de weken van intensieve trainingen met zijn loopmaatje van de Bali-Runners (Antoinet Hems) niet voor niets waren geweest.

Deze keer was er ook een onderdeel toegevoegd, waaraan kinderen konden deelnemen en dat was meteen een succes, ook al ging het bij de parcoursafzetting even mis. Dit onderdeel zal een blijvertje worden, dat staat nu al vast.

Om 15.30 uur ging de eerst wave van de kwart-triatlon van start. De urenlange regen van die dag had inmiddels opgehouden en de bijna 200 deelnemers van dit onderdeel konden niet wachten om te starten. Ze waren zo fanatiek dat ze al gedeeltelijk op het startkoord hingen, waardoor de start niet vlekkeloos verliep. Maar daarna gingen ze er als speedboten vandoor. Het was duidelijk dat er enkele toppers bij zaten, die de kilometer supersnel afraffelden in een tijd van iets meer dan 15 minuten. De tweede startwave ging drie kwartier later van start, met daarbij Kees Smetsers, die binnen een mum van tijd heel ver achter lag. Toen Kees na drie kwartier zwoegen het water verliet, hadden de eersten al een rondje fietsen van 10 kilometer opzitten.

Op de Eindhovensedijk vlogen de deelnemers met snelheden van boven de 40 kilometer over het asfalt, waarbij ze viermaal het viaduct over de A58 moesten beklimmen. De snelsten begonnen na een uur al aan de vier rondjes hardlopen door het centrum van Oirschot. Voor de meesten zal dat het hoogtepunt van deze triatlon zijn geweest, zeker voor de deelnemers die uit Oirschot kwamen. Vooral de passage bij de finish in de Molenstraat was een belevenis door de aanmoedigingen van het talrijke publiek.

Nick van Ingen uit Dordrecht finishte als eerste in een tijd van 1:53:05 uur. Op dat moment waren sommige deelnemers nog aan het fietsen op de Oirschotsedijk, zo snel was Nick geweest. Bij de vrouwen werd Hanneke van Breugel eerste in een supersnelle 2:13:26. Karin van de Sangen  uit Oirschot vocht een mooi duel uit met Manon Brouwers uit Roosendaal en eindigde als derde op het podium.

Het duurde nog heel lang voordat de laatste deelnemers van de kwart-triatlon, de achtste-triatlon en de estafette over de finish gingen. Wie daarbij zat, dat is niet moeilijk te raden. Maar allemaal hadden ze genoten van een heel mooie editie van deze triatlon. De organisatie en de 120 (!) vrijwilligers verdienen daarom een compliment. De schoonheidsfoutjes van deze editie zullen zeker volgend jaar glad gestreken worden. Oirschot mag echt trots zijn op dit mooie sportevenement, dat gezien het deelnemersveld inmiddels een uitstraling heeft over heel Nederland. De meeste deelnemers zullen volgend jaar graag terugkomen.

PlayPause
Triatlon2023voor2
Triatlon2023voor4
Triatlon2023zwemmen1
Triatlon2023zwemmen3
Triatlon2023zwemmen5
Triatlon2023fietsen1
Triatlon2023fietsen5
Triatlon2023fietsen13
Triatlon2023lopen1
Triatlon2023lopen3
Triatlon2023lopen4
Triatlon2023lopen7
Triatlon2023lopen19
Triatlon2023lopen20
Triatlon2023finish3
Triatlon2023finish6
Triatlon2023finish8
Triatlon2023finish14
previous arrow
next arrow

FacebooktwitterredditpinterestmailFacebooktwitterredditpinterestmail